SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052/007 | 6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

Intézmény logo

Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2022. jan. 17.


IKK

    Apáczai Ösztöndíj

    Újabb ösztöndíjra pályázhatnak mától a szakképzésben tanulók

    Apáczai Ösztöndíj

    A technikumokban és szakképző iskolában már két évfolyam kap általános ösztöndíjat, a most futó tanév második felétől nagyobb összegű juttatásban is részesülhet mintegy kétezer diák. A havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjakra a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek pályázhatnak – jelentette be Pölöskei Gáborné. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a program az anyagi ösztönzés mellett, mentorok bevonásával tehetséggondozó támogatást is biztosít a fiatalok számára, 3 milliárd forint forrásból.

     

    A szakképzési rendszer megerősítése során kidolgozott ösztöndíjrendszer új támogatási formával bővül a 2021/2022-es tanév második felétől. Az Apáczai ösztöndíjprogramban a szakképző iskolák és technikumok nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező, 9. és 10. évfolyamosai kaphatnak külön támogatást. A juttatás összege a tanulmányi eredményhez igazodva havi 16 ezer és 34 ezer forint között alakulhat. A részletes pályázati feltételek és dokumentáció a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vagy az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján érhető el.

     

    A szakképzésben tanulóknak 2020 ősze óta felmenő rendszerben, iskolatípustól függően havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíj jár. Az Apáczai ösztöndíjasok ezen felül plusz támogatást és mentori segítséget kapnak a tehetségük kibontakoztatásához. 

    A kormány jobbá, rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá teszi a szakképzést, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. Keresetüket ennek megfelelően átlagosan 30 százalékkal emelték meg 2020 nyarán. A versenyképes és motiváló bérezési rendszer megkönnyíti a vállalkozásoknál dolgozó szakemberek képzésbe való bevonását, amivel nőhet a lehetséges mentorok száma is.

     

    Pölöskei Gáborné kiemelte: „Az Apáczai Ösztöndíjprogram elindításával még egy erős érvet szolgáltatunk amellett, hogy minél több jó képességű, okos fiatal válassza a szakmaszerzést. A szakképzés küldetése kettős: egyrészt fogódzót kell kínálnia a lemorzsolódástól fenyegetetteknek, másrészt utat kell nyitnia a továbbtanulni szándékozók előtt. Az új ösztöndíj mindkét feladat teljesítéséhez hozzájárul, keresett szakmát, tisztességes béreket garantáló végzettséghez segítheti a nehezebb élethelyzetből, szerényebb anyagi lehetőségekkel indulókat. A kimagasló tehetségeket felkarolásukkal és fokozott támogatásukkal az egyetemekig kísérheti el, diplomaszerzésre bátoríthatja a program.”

     

    Forrás: ITM

    Képillusztráció: Shutterstock

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Apáczai Ösztöndíj

    Apáczai Ösztöndíj

    Újabb ösztöndíjra pályázhatnak mától a szakképzésben tanulók

    2022. jan. 17.


    IKK

    Nagy Terv program az Alsóvárosiban

    Nagy Terv program az Alsóvárosiban

    Iskolánk részt vesz a Nagy Terv program megvalósításában. A héten a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskolában jártak a diákok és foglalkozásokat tartottak a tanulóknak a környezettudatosság témakörben.

    2024. ápr. 25.


    admin

    Szakma Sztár Fesztivál

    Szakma Sztár Fesztivál

    Ma elkezdődik a Szakma Sztár Fesztivál, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője a Hungexpo területén. Iskolánkat két versenyző képviseli az ország legjobb ifjú szakemberei versenyének utolsó megmérettetésén.

    2024. ápr. 24.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Szegedi Szakképzési Centrum


    Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

    6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

    Telefon: +36 62 551 540

    E-mail: info@moravarosi.hu

    OM azonosító: 203052/007


    2024Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola