Szeged Szakképzéséért díj 2016

Az európai szakképzési hét országos zárórendezvényére Szegeden került sor 2016. december 9-én. A rendezvényen előadást hallgattunk meg dr Odrobina László helyettes államtitkártól, aki a szakképzés jövőjéről beszélt.
A rendezvényen átadásra kerültek a “Szeged szakképzéséért” kitüntetések, melyeket idén először olyan diákoknak, pedagógusoknak, nem pedagógus dolgozóknak és együttműködő szervezeteknek adományozták hagyományteremtő jelleggel, akik kiemelkedően sokat tettek a város szakképzéséért.
A díjazottak az adományozó okirattal együtt egy réz plakettet kaptak, melyet Simor Márton szobrászművész tervezett.
Iskolánkkal kapcsolatos díjazottak:
Vilonya Sándor – a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozója (iskolánk volt igazgatóhelyettese), gyakorlati oktatásért, felelős, de bármely feladat megoldására bevethető, komoly tudású. A szakképzésért dolgozik évtizedek óta: szaktanárként, szakmai helyettesként, szakképzésért felelős munkatársként. Megbízható, alapos, minőségi munkát végez. Bármikor számíthatunk munkájára, hétvégén vagy késő este is. Emberségből is példát mutat, képviseli az iskolák érdekeit és a Szakképzési Centrumot is.

Balog Viktor Bence: A kisteleki gimnáziumban érettségizett, majd épületgépész technikus képzésre jelentkezett a Móravárosiba. Hamar rájött, hogy az épületgépész-technikus szakma számára túlzottan elméletigényes, ő inkább a kivitelezésben, Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelőként szeretne dolgozni. Erre kiváló lehetőséget biztosított egy kisteleki mester, Pigniczki Csaba. A remek képzőhelyen magas színvonalon elsajátíthatta a szakma gyakorlati fogásait. 2016-ban a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a sikeres előválogató után elsők között jutott az országos döntőbe. Viktor egy igazán jó versenyző típus: a szorgalom, a rendszeres felkészülés, a győzni akarás, a dobogóra jutás élménye segítette. Ez mind nélkülözhetetlen egy jó versenyzőtől. A sikerben szakmai tudásán kívül közrejátszott sportolóként szerzett kitartása, küzdeni tudása is. A Szakma Sztár fesztiválon szakmai felkészültségét bizonyítva, versenytársaihoz képest kimagaslóan jobb eredményt ért el, I. helyezett lett a Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmát tanulók versenyében. Egyedüliként ő tudta időre befejezni a komplex feladatot. A szakmai tevékenységét figyelő szakemberek, vállalkozók, a versenyt szponzoráló cégek képviselői állásajánlatokat is kínáltak számára. Szakmája iránti alázatát mutatja, hogy a minél szélesebb megszerezhető tudás érdekében jelenleg az Épületgépész technikus végzettség megszerzése a célja, mert ennek segítségével komplexebb tudás birtokában tud a kivitelezésben tevékenykedni.

A fenti bejegyzés teljes változata a Szegedi Szakképzési Centrum Facebook oldalán olvasható