Európai Parlament Nagykövet Iskolája 2017

2018. március 21-én héten szerdán ismét megmérettetett az iskola Európai Parlament Nagykövet Iskolája (EPAS) csapatának egy része az EUROSCOLA KVÍZ online vetélkedőn.

A csapat derekasan helyt állt, hiszen az eddigi legjobb eredményt érte el: a lehetséges 60 pontból 51 pontot sikerült összegyűjtenie a résztvevőknek.

A verseny Kálmánné Gát Klári vezetésével zajlott. Részt vettek még tanárként a versenyen Dr. Tóthné Farkas Zsuzsi és Pozsik László is.

Sajnos több állandó résztvevő egyéb iskolai elfoglaltság miatt nem tudott részt venni a jelenlegi alkalommal, legközelebb az ő tudásik is erősítheti a csapatot.

A versenyző tanulók is megérdemlik a név szerinti említést:

Petrov Máté és Kocsis Dániel 11C
Szűcs Vivien és Nagy Márk 10C
Papp Gergő 1/13B (Komárominé Sipos Katalin által).

Mind a tanulóknak, mind a részt vevő kollégáknak gratulálunk az eredményhez!

Plakettátadó ünnepség 2017. június 9.

Ütemterv

Megalakult az iskolai munkacsoport
Elérhetőségünk: ep@moravarosi.hu

Elindult az Európai Parlament Nagykövet Iskola oktatási programja

2017 januárjában elindult az Európai Parlament nagyszabású ifjúsági projektje, az Európai Parlament Nagykövet Iskola program.

Az Európai Parlament Nagykövet Iskola program első képzése2017 januárjában elindult az Európai Parlament nagyszabású ifjúsági projektje, az Európai Parlament Nagykövet Iskola program.

A tagállamok legtöbbjében elindított oktatási program célja az európai polgári ismeretek és az európai parlamenti demokrácia üzenetének megerősítése a fiatal korosztály körében. A 2016/2017-es tanévben huszonöt középfokú oktatási intézmény pedagógusai kaptak lehetőséget a programban való részvételre, hogy iskolájuk elnyerje az „Európai Parlament Nagykövet Iskola” címet.

A résztvevő iskolák pedagógusai számára az első képzést 2017. január 27-28-án rendeztük meg. A programban gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák képviseltették magukat az ország legkülönbözőbb pontjairól. Az elméleti és módszertani interaktív képzésen a pedagógusok további javaslatokat fogalmaztak meg a projekt gyakorlati megvalósítására vonatkozóan. A két napos program zárásaként a résztvevők Schöpflin György európai parlamenti képviselővel, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának póttagjával találkoztak, akivel aktuális európai témákat vitattak meg.

A programról:

A résztvevő  iskola  „EU-s tudásközponttá” válik a program során. A pedagógusok – „Szenior Nagykövetek”- és a diákok – Junior Nagykövetek -” segítségével EU-s események, vagy jeles napok apropóján iskolai, vagy akár iskolán kívüli programokat szerveznek, például vásárokat, ismeretterjesztő játékokat, vagy vitákat és előadásokat az aktuális uniós és európai parlamenti viták vagy döntések témájában. A Nagykövetek segítségével EU-s Infópontot állítanak fel az iskolák és ők lesznek az Európa-napi rendezvények főszervezői is. A programban aktívan résztvevő iskolák ez év júniusában elnyerik „Az Európai Parlament Nagykövet- Iskolája” címet is. A projekt további fő célkitűzése, hogy az oktatási intézményekben alkalmazott jó gyakorlatok és módszertanok egymással megosztásra kerüljenek.

A program magyarországi megvalósulását az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája biztosítja. A résztvevő iskolák képviselői számára a Tájékoztatási Iroda felkészítést és továbbképzést rendez, valamint oktatási segédanyagokkal és módszertani javaslatokkal látja el a résztvevő pedagógusokat.  A Tájékoztatási Iroda nagy figyelmet fordít a program fenntarthatóságára. Célunk, hogy a programban résztvevő oktatási intézmények száma évről-évre növekedjen.

Forrás: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája