A Nemzeti Tehetség Program által támogatott természettudományos programsorozatban a résztvevő tanulók 4 fős csapatai 6 foglalkozáson vehetnek részt,
 amelyeken megismerkednek a biológia, a kémia és a fizika tudományterületéről a levegő, a fény és a víz tulajdonságaival.

Érdekes, gondolkodtató fejtörőkkel, egyszerű játékos kísérletekkel kutatjuk a gyakorlati életben betöltött szerepüket. 

 

                                                      A program első köre:

                                          1. A levegő titkai

                                          2. A repülés

                                          3. A fény

                                          4. Olajcseppek titka, árnyékokba burkolózás

                                          5. Ismerkedés a víz tulajdonságaival

                                          6. A víz tudományos szemmel

 

A második kör:

A projekt zárása egy ópusztaszeri kirándulás, ahol a gyerekek megismerkedhetnek egymással, sétálhatnak az
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a Feszty-körkép és a skanzen megtekintése vár rájuk.

A Közép-Európában egyedülálló, labirintus tematikájú Csillagösvény élménypark az útvesztők, logikai feladványok, népi- és gyermekjátékok világát kínálja.
Négy fős csapatok kialakítása után a diákok birtokukba vehetik az élményparkot.

 

 

Nemzeti Tehetség Program

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése.

 A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatot hirdetett a köznevelésben tanuló diákok
 természettudományos, matematikai és műszaki tudásának elmélyítéséhez, gyakorlati alkalmazásához kapcsolódó tehetségsegítő programok támogatására.

A pályázat benyújtásának határideje 2013. június 24. volt.

Iskolánk a Természetbúvárok köre tehetséggondozó programmal kapcsolódott be a szegedi természettudományos érdeklődésű diákok felkutatásába.

 Az általunk kidolgozott 7 foglalkozásból álló programot általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulócsoportjaink bevonásával valósítottuk meg.

 A program keretében olyan tehetséggazdagító foglalkozások kidolgozására és megvalósítása került sor, melyekben tudományos kísérletek segítségével mélyítették el a résztvevő diákok a természettudományok iránti elkötelezettségüket. A Természetbúvárok köre a levegő, a fény és a víz témakör érdekességeit, természettudományos vonatkozásait,
környezeti hatásainak felismertetését foglalta magában a tehetséges, tudományok iránt fogékony általános iskolai korosztály részvételével.

Kapcsolt foglalkozások segítségével először motiváló, végtelenül egyszerű tanulói kísérletekkel bemutattuk az adott anyag tulajdonságait, majd tudományos környezetbe helyeztük a diákok ismereteit. A projekt zárása egy ópusztaszeri kirándulás volt, ahol a gyerekek megismerkedhettek egymással, a Csillagösvény Útvesztőben a környék élővilágával és végül a környezetvédelemmel,

 a tudatos életmóddal kapcsolatos csoportos vetélkedőn lerakták  a Természetbúvárok körének alapjait.

Képgaléria