Koronavírus járvánnyal kapcsolatos tájékoztatók

További információkért kérjük keressék fel honlapunk tematikus aloldalait


A Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnöksége az első hét tapasztalatait figyelembe véve, az óvodáknak és az iskoláknak szóló tanácsokat tett közzé a digitális munkarenddel kapcsolatban, melyek az alábbi linkeken olvashatók:

http://nemzetipedkar.hu/megfontolando-tanacsok-a-digitalis-munkarend-idejere/


Véradó Tájékoztató!

Az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladatunk, amelyhez elengedhetetlen a véradók segítsége, hiszen az emberi vér csak emberi vérrel pótolható. A külső véradási események lemondása a véradások csökkenését eredményezi, ugyanakkor, nagyon sok beteg élete vagy felépülése múlik azon, hogy megkapja az ellátásához szükséges vérkészítményeket. Ha tehetik a következő napokban, hetekben jelentkezzenek az Országos Vérellátó Szolgálat intézetében véradásra, segítve ezzel a folyamatos betegellátását.

Vérellátó címe: 6722, Szeged Honvéd tér 4.

Nyitvatartási idő: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek:

07.00-19.00

A koronavírus kapcsán érvényben lévő korlátozásokról a www.ovsz.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Köszönjük szíves együttműködését!

Üdvözlettel:

Huszka-Székely Zsanett
Véradásszervező


Kedves Szülők!

Az elmúlt napok eseményei során egyre világosabban körvonalazódik, hogy az idei tanév sikeres befejezése, a vizsgákra való eredményes felkészülés digitális oktatási formában valósulhat meg. A tanulók a feladatokat online kapják. A KRÉTA naplóban a tanárok beírják a házi feladatokat és a határidőket, de az esetek nagy részében valamilyen más úton (közösségi oldal, fájlmegosztó oldalak, online tanulási felületek) is eljuttatjuk a tanulókhoz a tanulnivalót. A pedagógusok folyamatosan rendelkezésre állnak, lehet őket keresni az általuk megadott elérhetőségeken. Azt kérjük, hogy a tanulók iskolai időben tartózkodjanak otthon, legyenek elérhetőek számítógépen vagy telefonon. Célszerű lenne, ha a délelőtt, amely korábban az iskolai foglalkozások ideje volt, most az online tanulás idejévé válna.

Kérem Önöket, hogy naponta kérdezzenek rá a diákoknál, hogy elolvasták-e az üzeneteiket, megnézték-e a kapott feladatokat. Segítsék a munkánkat azzal, hogy fokozottan odafigyelnek a gyerekekre, tudatosítják bennük, hogy nem szünet van, csak másfajta tanulási módszerrel zajlik az oktatás, rendszeresen számonkérik tőlük az elvégzett feladatokat.

Nagyon fontos az együttműködésünk, ehhez kérem a támogatásukat!

Tisztelettel:

 

Feketű Béla
igazgató


COVID19_megelozes_12pontja_20200315


level_szulok


Tisztelt Szülők, kedves Diákok! 

Kedves Kollégák!

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet, valamint „A koronavírus miatti új munkarend bevezetéséről a köznevelési és szakképzési intézményekben” című 1102/2020 (III. 14.) Korm. határozat alapján 2020. 03. 16-tól iskoláinkban bevezetésre kerül a tantermen kívüli, digitális munkarend, melynek során a tanulók az iskolát kivételes esetektől eltekintve nem látogathatják!

A tantermen kívüli digitális munkarend bevezetésének előkészítésére elrendelem a tanítás nélküli munkanapot 2020. 03. 16. és 2020. 03. 17. napjára. 

A tanítás nélküli munkanapokon a tanulóknak elérhetőnek kell lenniük az osztályfőnökük számára a helyben szokásos módon. 

2020.03.16-án hétfőn az iskolákban tantestületi értekezletek lesznek az egészségügyi szabályok betartása mellett, melyen minden kolléga megkapja a megfelelő informatikai hátteret és információt, hogy az új feladatokat minél hatékonyabban láthassa el. A tantermen kívüli oktatás előkészítése már napok óta zajlik, melyben az iskolák aktívan részt vesznek, hogy a profiljuknak, a tanulóknak, pedagógusoknak leginkább megfelelő rendszer kerüljön kiválasztásra és annak használatát minden érintett a legrövidebb idő alatt megismerhesse, megtanulhassa.

Az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos igények felmérése már folyamatban van az iskolákban, de március 16-án minden megrendelt étel kiszállításra kerül a tanuló intézményébe, melyet kidobozolt formában, aláírási kötelezettség mellett lehet átvenni a középiskolások esetében 11.30-tól 13.00 óráig.

Kérjük a szülőket, a törvényes képviselőket, hogy amennyiben úgy döntenek, hogy a továbbiakban nem kívánják igénybe venni az étkezést, akkor annak lemondásáról intézkedni szíveskedjenek az ETELKA Portálon, vagy a kozetkeztetes@ngsz.hu e-mail címen, illetve a 62/561-960-as telefonszámon.

kollégiumi ellátás szükség esetén, speciális helyzetben a szigorú járványügyi szabályok, előírások mellett biztosított. Ennek ellenére azt szeretném kérni, hogy amennyiben lehetséges, csak a legszükségesebb esetben maradjanak a tanulók a kollégiumban. 

Tisztelt Szülőket arra szeretném kérni, hogy azzal segítsék a tanév sikeres teljesítését, hogy ebben helyzetben még nagyobb figyelemmel kövessék gyermekeik tanulmányait, otthoni tanulásukat, felkészülésüket. Az iskoláktól a helyben szokásos módon (honlap, KRÉTA, e-mail, facebook oldal), illetve az osztályfőnökökön keresztül minden szükséges információt hamarosan meg fognak kapni a digitális munkarendről.

Kedves Diákok tőletek pedig felelősségteljes, komoly hozzáállást szeretnék kérni, hogy az iskolákban dolgozó kollégák útmutatásai, online tanórái, tananyagai, jegyzetei segítségével sikeres tanévet tudjatok teljesíteni. A tantermen kívüli oktatás nem tanítási szünet, hanem egy lehetőség a tanév folytatására.

Kérek mindenkit együttműködésre, türelemre, összefogásra és felelőségteljes viselkedésre!

Segítő együttműködésüket köszönöm! 

Erdélyi Margit 

főigazgató 

Szegedi Szakképzési Centrum


Miniszterelnök Úr péntek esti bejelentésének megfelelően 2020.03.16-án, hétfőn új oktatási munkarendre állunk át, úgynevezett tantermen kívüli digitális oktatásra.

Ez azt jelenti, hogy a diákok nem látogathatják majd az iskolákat, hanem digitális úton jutnak hozzá a tananyagokhoz. A tanárok online módon saját vagy az iskolai eszközöket használva juttatják majd el a tananyagokat a tanulóknak. A tanév és a vizsgaidőszak ezen munkarend alkalmazásával teljesíthetővé válhat, a vizsgák nem kerülnek veszélybe.
 
További információkat a hétvégén megjelenő rendeletekből kapunk, így addig mindenkitől türelmet kérek!
 
A kialakult helyzet maximális fegyelmezettséget és összefogást kíván mindannyiunktól (tanulók, tanárok, szülők, nagyszülők, dolgozók) a sikeres átállás érdekében!
 
Kérem, mindezt szem előtt tartva végezze a munkáját mindenki a legjobb tudása szerint!
 
Addig kérem, hogy az osztályfőnökök hívják fel a szülők és tanulók figyelmét a következőkre.
 
Hétfőtől nem tanítási szünet lesz, hanem a tanulás egy sajátos, eddig kevésbé alkalmazott formáját fogjuk használni. Most a tanulók felelőssége még nagyobb a folyamatos tanulás kapcsán. Nyugodtan haladjanak tovább azokkal a leckékkel melyek eddig kiadásra kerültek vagy éppen soron következnek. Segédleteket természetesen rendelkezésre fogunk bocsátani. Meg fogunk mindent tenni a zavartalan és folyamatos oktatás és tanulás érdekében. Türelmüket, megértésüket és legfőképpen segítségüket kérjük ebben a helyzetben.
Újabb információk a honlapon, iskolai facebook oldalon és az osztályok facebook csoportjaiban kerülnek megosztásra.
Köszönettel:
Feketű Béla
igazgató
__________________________________________________________________________________

Határon túli diákok, alkalmazottak hazautazása


A kormány 2020. március 11-én rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus-járvány miatt. Ehhez kapcsolódóan sorra érkeznek a különféle rendezvények lemondásával kapcsolatos információk, amelyekről folyamatosan tájékoztatunk benneteket. A jelenleg rendelkezésre álló legfontosabb információk a következők:

 1. beutazási tilalmat rendeltek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára
 2. az iskolák bezárása, tanítási szünet elrendelése jelenleg nem indokolt, így az oktatás a középiskolákban zavartalanul folyik tovább
 3. az egyetemeken tanítási szünetet rendelnek el, illetve az egyetemek bezárásra kerülnek
 4. minden tanuló (felnőttoktatás is), vagy munkatárs, aki a határon túlra utazik – függetlenül annak céljától és időtartamától – a hazaérkezést követő két hétig nem veheti fel a munkát, nem jöhet iskolába; tanulók esetén az online tanulás lehetőségének megszervezése a feladatunk, munkatársak esetében: ha hivatalos úton járt külföldön, akkor a két hét hivatalos távollétnek minősül, ha magánúton, akkor fizetés nélküli szabadságot kell kivennie vagy az éves fizetett szabadsága terhére maradhat távol a munkahelyétől
 5. a tanulók számára a fenti időszak igazolt mulasztásnak minősül, és nem kell figyelembe venni a gyakorlati mulasztás 20%-ának vizsgálatakor (Krétában kell jelölni, hogy nem számít bele a 20%-os távollétbe a hiányzás
 6. a felnőttoktatásban tanulók osztályfőnökei a saját kommunikációs csatornáikon hívják fel a hallgatók figyelmét, hogy ők is kötelesek jelezni, ha külföldön jártak
 7. határozottan kérem a kollégákat, hogy a magánjellegű külföldi útjaikat szíveskedjenek felfüggeszteni vagy elhalasztani; amennyiben ez nem lehetséges, az utazás előtt köteles mindenki egyeztetni az iskola igazgatójával
 8. határon túli állandó lakóhellyel rendelkező tanulókat és szüleiket az osztályfőnökök haladéktalanul tájékoztassák, hogy amennyiben hazautaznak, a visszaérkezést követő két hétig nem látogathatják az iskolát (esetleges határlezárás esetén nem is tudnak majd visszajönni), ezért javasoljuk pl. a kollégistáknak és az állandó vagy ideiglenes magyarországi lakóhellyel rendelkezőknek, hogy most hétvégén semmiképpen ne utazzanak haza, várják meg a fejleményeket
 9. azonnali visszajelzést kérek az osztályfőnököktől, amennyiben van olyan tanulójuk, aki napi rendszerességgel átjár a határon (bejáró, de nem magyarországi címről teszi ezt)
 10. 100 fő feletti beltéri és 500 fő feletti kültéri rendezvények megtiltásra kerülnek, de az óvatosság és megelőzés miatt javasolt a létszámkorlátot el nem érő rendezvények elhalasztása is
 11. elmarad Szakmák Éjszakája rendezvény 2020. április 3-án
 12. nem rendezik meg a diákolimpiai sportversenyek döntőit
 13. elmarad a Szakma-Sztár fesztivál 2020. április 20-22. között, de az előválogatókat megtartják 2020. március 21-ig (mentesség szerezhető a vizsgákkal kapcsolatban, de ez szakmánként eltérő lehet)
 14. elmaradnak az általános iskolák 7. osztályos tanulóinak meghirdetett pályaorientációs rendezvények
 15. kérem valamennyi osztályfőnököt, hogy – mennyiben ez nem történt még meg – a Krétában rögzítse a tanulók és a gondviselők e-mail címét és telefonszámát, ez a sürgős kommunikációs esetek miatt nagyon fontos
További információk a koronavirus.gov.hu oldalon találhatók. Ez a hivatalos tájékoztatási fóruma az operatív törzsnek, ezt érdemes használni. Ha iskolai kérdésekben szükséges valakinek információ, akkor az iskolavezetés tagjaival, vagy közvetlenül velem konzultáljon!
Kérek mindenkit, hogy nagy odafigyeléssel, az egyéni és kollektív felelősséget is szem előtt tartva tartsa és tartassa be a fentieket a megelőzés minél hatékonyabb megvalósítása érdekében!
Köszönettel:

Feketű Béla
igazgató