Használt mobil gyűjtés

Veszélyes hulladék: a mobil
 

A világon egyre több és több ember használ mobiltelefont, ráadásul sokan állandóan a legújabb modellre cserélik ódivatú készüléküket. A kidobásra váró telefonok egy ideig még a szekrényben pihennek, utána viszont – gondatlanság miatt – sokuk a szemétben végzi.

Ez komoly környezeti problémát jelent, mert a készülék alkatrészei veszélyes fémeket tartalmaznak, amelyek a hulladék bomlásakor beszivároghatnak a talajvízbe, mérgezik a talajt és bejutnak a táplálékhálózatba is.

Miből áll a mobiltelefon?

mobiltelefon bonyolult szerkezet, és részei különböző mértékben járulnak hozzá a környezetben okozott problémákhoz.

Vegyük először is a nyomtatott áramkörű lapot. Az áramkör kapcsolási séma rézből készül, epoxi- gyanta alapú lapra, amely helyenként arannyal van bevonva. Gallium-arzenid, antimon, berillium, brómozott lángállók, kadmium, ólom, nikkel, palládium, ezüst, tantál és cink felhasználásával készül, melyek közül a lángállók és az ólom teszik a mobiltelefon környezetre legveszélyesebb alkatrészévé.

Környezetkárosítás szempontjából a második helyre került az  LCD (folyadékkristályos kijelző), ami a lapok közé zárva mérgező összetevőket, például higanyt is tartalmazhat.

A telefont éltető akkumulátor elkészítéséhez rezet, kadmiumot, nikkelt és cinket használnak fel.

Az elő- és hátlap többnyire polikarbonát műanyagból készül, amelyet nehéz újrahasznosítani, az anyag ráadásul a környezetre fokozottan veszélyes brómozott lángállókat is tartalmazhat.

telefontöltő főleg műanyaggal bevont rézdrótokat tartalmaz, de jelen lehet benne arany, kadmium és brómozott lángálló is.

A veszélyes anyagok hatásai

A hulladéklerakóban a telefonokból kiszivárgó anyagok nagyon nehezen bomlanak le, ezért sokáig a környezetben maradnak, és felhalmozódnak az élőlények szöveteiben. Már kis mennyiségben is veszélyeztetik a vizeket és az élővilágot, beleértve az embert is.

Tudtad? A sarki jegesmedvékben már nagy mennyiségben jelen vannak brómozott lángállók, mivel az anyagok a medvék táplálékául szolgáló tengeri halakban is felhalmozódtak.

A környezetbe jutó anyagok közül több rákkeltő, megzavarják a hormonrendszer működését, fejlődési rendellenességeket okoznak, illetve idegméregnek számítanak.

Fontos az újrahasznosítás!

Újrahasznosítással viszonylag jó eredményeket lehet elérni. A visszanyert nemesfémekből ékszereket készítenek, a műanyagborítás bútoralkatrészként éled újjá. Az elhasznált akkumulátor anyagai átalakítva felhasználhatók egy új akkumulátorban, de a nikkel segítségével rozsdamentes acél is előállítható.

Fontos tehát hogy a mobiltelefon ne a szemétben landoljon, hanem újrahasznosítva kezdhessen új életet. De az is javítana a helyzeten, ha kevesebb embert késztetne folyamatos vásárlásra a divat változása, illetve ha a gyártók hosszabb életűre terveznék termékeiket

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/zoldovezet/815/mobiltelefon

Mi a megoldás?

   

A  PontVelem program során a 2013/14-es tanévtől elindul
a használt mobiltelefonok gyűjtése

Hozd be elromlott vagy már megunt bármilyen típusú mobiltelefonodat és tartozékait (töltő, fülhallgató,vezetékes és bluetooth headset, autós tartozékok, mobil akkumulátor)
az iskoládba és add le a kapcsolattartó tanárodnak Weiner Andrásnak.

 Minden leadott készülékért kapsz egy mobiltelefon kupont, melynek értéke 500 pont.

Ha a telefon még működik, leadás előtt töröld róla az adatokat, hogy más ne férhessen hozzá!!

A használt mobiltelefon gyűjtése során felmerült néhány kérdés, amelyekre az alábbiakban szeretnénk válaszolni:

Egy egész (nem hiányos) használt mobiltelefonért jár egy telefonos kupon. A tartozék nem szükséges, anélkül is adható kupon.

Kizárólag használt mobiltelefonért jár kupon, semmilyen tartozékért nem adható kupon. 

PontBoltban a pontjaidat levásárolhatod.

Gyűjtött pontjaidból vásárolj szuper cuccokat a PontBoltban! Nyerd meg a Samsung által felajánlott 150 000.- Ft értékű vásárlási utalványt, juttasd el az osztályodat egy saját, különleges osztálykirándulásra, vagy szerezd meg az iskoládnak a pénzdíjat!

Hajrá, ez az igazi nyereményeső!

Felhívjuk szíves figyelmedet, hogy változtak a szabályzataink (ÁSZF, JÁTÉKSZABÁLY, VERSENYSZABÁLY, PROGRAMSZABÁLYZAT), melyeket weboldalunkon megtalálsz.

A részletekért keresd iskolai kapcsolattartódat
Weiner András Tanár Urat a Tápai épület tanárijában

Továbbra is számítunk részvételedre  a PontVelem programban!
Ezzel is hozzájárulsz környezetünk aktív védelméhez.

Szép tanévet kíván,

A PontVelem csapata

http://www.pontvelem.hu