diplomantul

Oktatási Hivatal új online szolgáltatása

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

Tisztelt Intézményfenntartót Képviselő Asszony/Úr!

Engedje meg, hogy az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Elemzési Főosztálya nevében tájékoztassam arról, hogy 2019. szeptember 10-én elindult a diplomantul.hu portál, amelyen elérhetővé vált a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) első modulja.

Az erről szóló hivatalos sajtóközlemény az alábbi linken olvasható:

https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/dpr_interaktiv_felulet.

Az interaktív felület célközönségét elsősorban a felsőoktatási tanulmányokra készülő, 16–18 éves diákok és szüleik alkotják. A portálon szabadon kereshetően érhetők el olyan, a pályaorientációt is érintő adatok, mint például az adott végzettséggel betölthető munkakörök, a végzés után munkakereséssel töltött idő az elhelyezkedésig, a bér és a bérnövekmény a végzést követő években.

Az elsőként publikált adatok az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (AAE) menüpontban érhetők el (https://www.diplomantul.hu/adminisztrativ-adatbazisok-egyesitese); melyek 2020 tavaszáig további kutatási területek eredményeivel bővülnek.

A DPR AAE tényadatokat (nem véleményeket) tartalmaz, olyan nagy adatbázisok releváns információit dolgozza fel – anonim módon –, mint a Felsőoktatási Információs Rendszer, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ Zrt. rendszerei.

Kérjük, hogy lehetősége szerint ossza meg a felület elérhetőségét a felsőoktatási tanulmányokra készülő diákokkal, valamint a nevelőtestület tagjaival, támogatva a diákok pályaorientációját. Fontos, hogy az adatokhoz kapcsolódó GYIK-re is felhívja a figyelmet, ugyanis az abban szereplő leírások segítik az adatok értelmezését.

Kérdés esetén keressen bennünket bizalommal az aae@oh.gov.hu e-mail-címen.

Köszönettel:
Goldfárthné Veres Edit
főosztályvezető
Oktatási Hivatal
Felsőoktatási Elemzési Főosztály