szte

Szent-Györgyi Albert Tanulmányi verseny – határidő: 2019. szeptember 15.

Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelynek időpontja november 2. hete lesz. A pontos dátumot a rendezvény előadójával, a világszerte elismert tudóssal való egyeztetést követően határozzuk meg.

A versenyre jelentkezés határideje 2019. szeptember 15. éjfél.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is két csapat jelentkezését fogadjuk el iskolánként. A versenyen 50 csapat vehet részt, de a részvételt nem a jelentkezés sorrendje határozza meg: amennyiben 50-nél több csapat jelentkezik 2019. szeptember 15-ig, online előválogatót tartunk, amelynek első 50 helyezettje kap meghívást a kétnapos SZTE-s rendezvényre.

Iskolánként maximum két csapat nevezhet. Amennyiben több mint 50 csapat szeretne részt venni az SZTE tanulmányi versenyén, előselejtezőt rendezünk.

A verseny időpontja: 2019. november 5-6.

A versenykiírás és a regisztrációs link hamarosan elérhető lesz az SZTE SZGYTV hivatalos honlapján: https://www.u-szeged.hu/szgytv/felhivas

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2019-es zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora. A kérdéssorok összeállítói: Szabó Mária tanársegéd (SZTE Mérnök Kar), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), prof. dr. Hannus István (SZTE TTIK Kémiai Intézet Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék), dr. Makra Péter (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet).

A 2019-es verseny témája: Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2014-2018 között.

A verseny zsűrije és kérdéskészítői által összeállított ajánlott irodalom szintén a honlapon érhető majd el.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. A versenyen a diákok kizárólag felkészítő tanáruk kíséretével vehetnek részt. Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként maximum két csapat nevezését fogadjuk el. Amennyiben több mint 50 csapat jelentkezik, online előselejtezőt tartunk. A kétnapos versenyre a legjobb 50 csapat kap meghívást.

A nem szegedi csapatok számára szállást és étkezést, a szegedi csapatok számára étkezést biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik. A tanulmányi versenyen való részvételt, a szállást és étkezést valamint programokat a versenyző diákok (3 fő) és kísérőtanáruk (1 fő) számára tudjuk ingyenesen biztosítani.

A versenyző csapatok nevezhetnek kreatív pályázatunkra is képregénnyel és/vagy kisfilmmel. Az idei téma: Nobel-díjas anyák és lányok, Nobel-díjas apák és fiúk.

A pályamunkában olyan tudós anyák és lányok, illetve apák és fiúk munkásságának és eredményeinek bemutatását várjuk, akik – együtt vagy külön, de – mindketten Nobel-díjat kaptak. A kreatív pályázat kiírását szintén honlapunkon olvashatják majd, a pályázatok beadási határideje 2019. október 15.

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

Szeretettel várjuk 2019-ben is Önöket az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!

Üdvözlettel:

Antal Éva Eső
versenyszervező