fedezd_fel_europat

Fedezd fel Európát! Filmezz! Pályázz! Utazz! – határidő – 2018. november 26.

fedezd_fel_europat_plakat

Filmezz! Pályázz! Utazz!

Nyerjetek osztálykirándulást az Európa Pontba, Budapestre!

JÁTÉKSZABÁLYZAT

Versenyfeladat

A 2019. májusi európai parlamenti választásokra készülve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Az osztályok legfeljebb két perc hosszúságú, ötletes, videómegosztó oldalra feltöltött kisfilmmel pályázhatnak.

A videó témája: európai parlamenti választások 2019-ben.

A pályázat célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét az európai választásokra, különösen arra, miért fontos, hogy az első választók is részt vegyenek a voksoláson. A pályázat ösztönzi továbbá a fiatalokat annak feltérképezésére, hogy milyen előnyökkel járt számukra, családjuk, iskolájuk, lakóhelyük számára, hogy Magyarország az Európai Unió tagja.

A videófilmeknek a következő feltételeket kell teljesíteniük:

* a videófilm maximum 2 perc hosszúságú lehet;

* aláfestő zenét és szöveget tartalmazhat a szerzői jogok figyelembevételével;

* videót bármilyen képfelvételre alkalmas eszközzel el lehet készíteni (például telefon, kamera, tablet);

* minimális felbontás: 640×480;

* a filmen a regisztrált osztály tagjai szerepelhetnek, valamint azon személyek, akik beleegyezésüket adták a filmben való szerepléshez;

* a csapatoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a rövidfilm semmilyen másokat sértő magatartást, szöveget (beszéd vagy felirat) nem tartalmazhat.

A videófájlt a pályázóknak fel kell tölteniük egy videómegosztó oldalra, a linket pedig e-mailben el kell küldeniük a megyei Europe Direct irodának a kitöltött pályázati űrlappal (pdf, jpg formátumban) együtt. A pályázati űrlapon a pályázók röviden ismertetik, hogy hogyan készült a videófelvétel (pl. előkészületek, létszám, technika).

A pályázók többek között a következő weboldalakon tájékozódhatnak az Unió intézményeiről, szakpolitikáiról, programjairól, pályázatairól és aktuális híreiről:

* Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete: www.eu.hu

* Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája: www.europarl.hu

* Uniós fejlesztések Magyarországon: www.palyazat.gov.hu

Ajánlott közösségimédia-oldalak:

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének FB-oldala: facebook.com/EuropaiBizottsag

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának FB-oldala: facebook.com/Europai.Parlament.Tajekoztatasi.Irodaja

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációs FB-oldala: https://www.facebook.com/EgyuttFejlodunk

Részvételi feltételek

A versenyre olyan osztályok jelentkezését várjuk, amelyek tagjai a 2018/2019-es tanévben középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, és a kilencedik, vagy ennél magasabb évfolyamra járnak.

A versenyre osztályok nyújthatják be a pályázatukat. A versenyre valamennyi, a fővároson kívüli magyarországi középiskolából jelentkezhetnek.

Megyénként a versenyfeladatot legjobban megoldó két osztály nyerhet látogatást az Európa Pontba (az Európai Unió Házába), Budapestre. A megyénkénti két nyertes osztály két különböző iskolából kerül ki.

Pályázni a kitöltött űrlappal és a versenyfeladattal lehet. Az űrlap rövid motivációs részt is tartalmaz (maximum 1/2 oldal), melyben a pályázó röviden leírja, hogy intézménye miért pályázik, valamint fel kell sorolni az iskola összes uniós versenyben (nemzetközi, országos, megyei) való korábbi részvételét (pl. Fedezd fel EUrópát!1-2., Euroscola, 4 for Europe, Túl az első X-en, Parlamenti Ifjúsági Nap stb.) és helyezését az utóbbi két évben. Az iskola a jelentkezéssel vállalja, hogy az osztályt, a kísérő tanárral és esetleg más kísérőkkel együtt elengedi a kirándulásra.

A versenyfeladatról és a versenyfelhívásról a megyei Europe Direct irodák nyújtanak további információt.

Nyeremény

A negyedik alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program nyertesei, összesen 38 osztály, egynapos budapesti osztálykirándulást nyernek. A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson, ezért a programelemek is mind arra épülnek, hogy európai uniós tudást adjanak át a középiskolásoknak.

Maximális létszám: 40 fő (kísérő tanárokkal együtt). Pályázatuk pozitív elbírálása esetén javasoljuk, hogy a maximális létszámot töltsék fel – adott esetben más osztályokból -, hogy minél több diákjuk vehessen részt a programon.

Program

– Reggel utazás Budapestre különbusszal.

– Érkezés után EU-tanóra 10:30-tól az Európa Pontban (1024 Budapest, Lövőház u. 35.).

– Háromfogásos menüebéd (12:00-13.00).

– Délután 14:00 órától ingyenes látogatás egy európai uniós fejlesztéssel megvalósult népszerű múzeumba, látogatóhelyre (választható: Várkert Bazár és Citadella; Budapesti Állat- és Növénykert; Zeneakadémia és Sziklakórház.

– Ezt követően még további szabadprogram is tervezhető Budapest területén belül, legfeljebb 19:00 óráig.

– Hazaindulás a délutáni/esti órákban, a szállítást végző céggel előzetesen egyeztetetett időpontban és helyszínről.

A programban való részvétel az iskola részéről anyagi hozzájárulást nem igényel.

Amennyiben az osztály egynél több napra szeretné tervezni az osztálykirándulást, a visszaszállítás megvalósíthatóságát a szállítást végző céggel szükséges egyeztetni. Minden ezzel kapcsolatosan felmerülő pluszköltséget az osztálynak szükséges rendeznie (pl. a szállás, ellátás költsége).

Bírálati szempontok

Bírálati szempontok (maximális pontszám)

Ötletesség/eredetiség 25

Előadásmód 25

Uniós tartalom 25

Csapatmunka, az egész osztály bevonása 25

Összpontszám 100

Az elbíráláskor csak azokat a versenyfeladatok vehetők figyelembe, amelyek összpontszáma eléri az 50 pontot.

A pályázatok elbírálása

A beérkezett pályázatokat a Europe Direct irodák előzsűrizése után az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája bírálja el az előző pontban megjelölt szempontok alapján. A szakmai zsűri az ötleteket és a kreativitást díjazza, nem az anyagi ráfordítást és a technikai megoldásokat.

A jelentkezés módja

A pályázó tanintézménynek a kitöltött és aláírt jelentkezési lapot, valamint a videómegosztó honlapra mutató linket a megyei Europe Direct irodák e-mail címére kell elküldenie.

Jelentkezési határidő: 2018. november 26.

Jelentkezési lap letöltése

A nyertesek kihirdetése, értesítése

A Europe Direct irodák a nyerteseket a döntés meghozatalát követően, 2018. december 18-ig a pályázati anyagukban megadott elérhetőségen (e-mail) értesítik.

További felvilágosításért keresse a megyei Europe Direct irodákat, elérhetőségük a következő honlapon található: http://ec.europa.eu/hungary/services/contact-points/index_hu.htm